Μια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος!


Μια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος!

Stefanowa-antoaneta.gifΗ 12η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών Αντοανέτα Στεφάνοβα είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”. H γκρανμαίτρ από τη Βουλγαρία, η οποία αγωνίστηκε πρόσφατα στο διεθνές τουρνουά “Ακρόπολις” 2009 που διεξήχθη στη Χαλκίδα, ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος και από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ενισχύσει την ομάδα της Χαλκίδας στην προσπάθειά της να προκριθεί στη τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας 2010.

Η Αντοανέτα Στεφάνοβα κατέκτησε τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας το 2004 στην Ελίστα και τον διατήρησε μέχρι το 2006. Είναι κάτοχος του τίτλου γκρανμαίτρ ανδρών (μία από τις ελάχιστες σκακίστριες στον κόσμο με αυτό τον τίτλο) και έχει αγωνιστεί με την ανδρική εθνική ομάδα της Βουλγαρίας στην Ολυμπιάδα της Κωνσταντινούπολης το 2000. Διακρίνεται για το δυναμικό και επιθετικό στυλ παιχνιδιού της ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τον κοινωνικό και θετικό χαρακτήρα της. Όπως έγραψε για αυτήν το περιοδικό Pergamon Chess: «Σέξι, σίγουρη για τον εαυτό της και κοινωνική… Μπορεί όλα αυτά να αφορούν μια επαγγελματία σκακίστρια; Ναι, όταν πρόκειται για την Αντοανέτα Στεφάνοβα».


Αντοανέτα Στεφάνοβα - Οι βασικοί σταθμοί της

Η Αντοανέτα Στεφάνοβα γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας στις 19/04/1979. Ξεκίνησε να παίζει σκάκι σε ηλικία 5 ετών ενώ η πρώτη της σημαντική επιτυχία ήρθε το 1989 στο Πόρτο Ρίκο όταν αναδείχτηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην κατηγορία κοριτσιών κάτω των 10 ετών με το εντυπωσιακό σκορ των 11 βαθμών σε ισάριθμες παρτίδες! Ακολούθησε δύο φορές ο τίτλος της Πρωταθλήτριας Ευρώπης κάτω των 14 ετών το 1992 και το 1993 ενώ το 2002 στέφεται Πρωταθλήτρια Γυναικών Ευρώπης. Η μεγάλη όμως επιτυχία έρχεται δύο χρόνια αργότερα, το 2004, όταν στην Ελίστα της Καλμουχίας κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών και στέφεται 12η, κατά σειρά, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, τίτλο που θα διατηρήσει μέχρι το 2006.
Η Αντοανέτα έχει επίσης πολλές ατομικές επιτυχίες σε μεγάλα διεθνή τουρνουά (γυναικών αλλά και μικτά, π.χ. Βελιγράδι, Γκρόνιγκεν, Μαδρίτη, Κρασνοτουρίνσκ κ.α.) ενώ έχει αντιπροσωπεύσει εννιά φορές τη Βουλγαρία σε σκακιστικές Ολυμπιάδες τόσο με την ομάδα των γυναικών όσο και με την ομάδα των ανδρών. Πρόσφατη σημαντική επιτυχία της η κατάκτηση της πρώτης θέσης στους Παγκόσμιους Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων στο Πεκίνο το 2008.
Πέρα από τις σκακιστικές της επιδόσεις η Αντοανέτα Στεφάνοβα είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Οικονομική Διαχείριση ενώ, εκτός από Βουλγαρικά, ομιλεί Αγγλικά, Ισπανικά, Ρώσικα και Σερβο-Κροατικά.

22/8/2009
Σπόνσορες