Λίγα λόγια για τη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

Το 2004 μία ομάδα παιδιών που είχαν αρχίσει να μαθαίνουν σκάκι, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που είχε γνωρίσει το σκάκι στην Χαλκίδα από τις προσπάθειες του παλαιότερου παράγοντα του σκακιού στην Ελλάδα, κ. Νίκου Γιαμαρέλλου και τη γνωριμία μας με τον προπονητή κ. Κώστα Κόρδη, τον κ. Δημήτρη Κεφάλα, πρόεδρο του Σ.Ο. Κορυδαλλού, το διεθνή μαιτρ κ. Νίκο Καλέση και τον παράγοντα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.)        κ. Δημήτρη Σκυριανόγλου, μας έπεισαν, σαν γονείς, να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το πνευματικό άθλημα και, τολμούμε να πούμε, ότι γίναμε λάτρεις του.

Η συμβολή μίας ομάδας γονέων στην διενέργεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκάκι Τυφλών και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλιτεχνικού Σκακιού στην Ερέτρια το 2005 μας ώθησαν στην δημιουργία ενός πρότυπου σκακιστικού σωματείου που θα είχε σαν σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος σε όλη την Εύβοια.

Έτσι ξεκίνησαν οι διεργασίες για την υλοποίηση του στόχου μας και ήρθαμε σε επαφή με την διευθύντρια του 20ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας κ. Φρειδερίκη Σιέκρη, μία δραστήρια εκπαιδευτικό που μέσα από τις συζητήσεις καταλάβαμε ότι έχει υψηλούς στόχους για το δημοτικό σχολείο στο οποίο προΐσταται. Συμφώνησε στην ιδέα της ίδρυσης του σωματείου όπως επίσης και να είναι ιδρυτικό μέλος του. Σε μία από τις πρώτες εκείνες συναντήσεις, μας εισηγήθηκε -και έγινε αποδεκτό από όλους- την ίδρυση σωματείου με το όνομα "Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος", ενώ, προς τιμήν του σκακιστή της Καρύστου Παλαμήδη, γιο του Βασιλιά Ναυπλίου, προσθέσαμε το όνομα "Παλαμήδης ο Ευβοεύς".

 

Στις 7 Απριλίου 2006 το σωματείο αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Χαλκίδος με την επωνυμία Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς" και έκτοτε λειτουργεί στην οδό Φαρμακίδου 10, ΄Β' είσοδος, 3ος όροφος, σε πολυτελή χώρο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό ενοικιαζόμενο από τα μέλη του σωματείου. Προπονητής του Συλλόγου μας είναι ο επίσημα αναγνωρισμένος από την Ε.Σ.Ο. κ. Κώστας Κόρδης, ενώ τεχνικός σύμβουλος είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ο. Δημήτρης Σκυριανόγλου.

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας του σωματείου μας, διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το 2ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών, 187 μαθητές. Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σ' όλους τους μαθητές και προσφέρθηκαν πολλά δώρα. Για πρώτη φορά, επίσης, -και αυτό έγινε πάγια τακτική της Ακαδημίας- προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων αναψυκτικά, νερά, σάντουιτς, χυμοί προς όλους τους αγωνιζόμενους και όλους τους συνοδούς.


 

Στις 30 Ιουνίου 2007, για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδος, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε στην παραλία Χαλκίδος ζωντανή αναπαράσταση δύο ιστορικών παρτίδων σε σκακιέρα διαστάσεων 8,5x8,5 όπου το ρόλο κομματιών και πιονιών υποδύθηκαν μαθητές και μαθήτριες αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η Επίδειξη Σιμουλτανέ όπου τέσσερις ισχυροί σκακιστές (Γιάννης Νικολαΐδης, γκρανμαίτρ και προπονητής της Εθνικής Ομάδας, Νίκος Καλέσης, διεθνής μαιτρ, Δημήτρης Σκυριανόγλου, υποψήφιος μαιτρ, και Κώστας Κόρδης, περιφερειακός προπονητής Ε.Σ.Ο. στην Εύβοια) αντιμετώπισαν 12 αντιπάλους ο καθένας.


 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2008 ακολούθησε η διοργάνωση της προκριματικής φάσης του Διασυλλογικού Κυπέλλου Ελλάδας 2008 για το νομό Ευβοίας στην οποία συμμετείχαν και τα τέσσερα σωματεία του νομού μας.


 

Οι διοργανώσεις όμως δε σταμάτησαν εδώ, έτσι στις 3,4 και 5 Μαρτίου 2008 υπό την αιγίδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, στο πολιτιστικό κέντρο Ψαχνών με συνδιοργανωτές το Δήμο Μεσσαπίων και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδος, διεξήχθη το Πανελλήνιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Σκάκι 2008, ατομικό και ομαδικό, με τη συμμετοχή 20 Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η τελετή λήξης έγινε στη πλατεία των Ψαχνών όπου και δεχθήκαμε συγχαρητήρια απ' όλους τους συμμετέχοντες για την άψογη διεξαγωγή των αγώνων.

Στις 23 Μαρτίου του 2008, ύστερα από προτάσεις μας, διεξήχθη ξανά στην πόλη της Χαλκίδος το Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι 2008 χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές του νομού μας και οι γονείς συνοδοί, να διανύσουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα για να αγωνιστούν τα παιδιά για θέσεις πρόκρισης στο πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα. Οι αγώνες, που έδιναν απευθείας πρόκριση στην τελική φάση, διεξήχθησαν στο Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου, που μας παραχώρησε ο Αθλητικός Οργανισμός Άθλησης Χαλκίδας με απόλυτη επιτυχία, με τη διαιτησία του έμπειρου Μιχάλη Πρεβενιού. Για πρώτη φορά στην Εύβοια χρησιμοποιήθηκε στις κληρώσεις το διεθνώς αναγνωρισμένο σκακιστικό πρόγραμμα Swiss Manager, αναρτώντας σε πίνακα ανακοινώσεων κληρώσεις, αποτελέσματα και βαθμολογίες, δίνοντας διαφάνεια στην διενέργεια των αγώνων.

Τη μεγάλη αυτή επιτυχία ακολούθησε, με τη χορηγία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ευβοίας, η σχεδόν δεκαπλάσια -σε σχέση με τα προηγούμενα έτη- προσέλευση μαθητών από την Εύβοια στους τελικούς του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος 2008 αγώνες στο Porto Carras της Χαλκιδικής.

Ακολούθησε η εκπροσώπηση  αθλητών της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας στα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς (Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ.) με τη συμμετοχή τριών αθλητών και κατάκτηση δύο μεταλλίων (Σεραφείμ Τσουνής και Μαρία Κουρουμπά).

Τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2008 η Ακαδημία πραγματοποίησε με επιτυχία δυο ακόμη σημαντικές διοργανώσεις που είχε αναλάβει σε συνεργασία με την Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. Πρόκειται για το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς Ανδρών-Γυναικών 2008 και το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 14 ετών που πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκίδα τα Σαββατοκύριακα 21-22 Ιουνίου και 5-6 Ιουλίου. Οι αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν 30 σκακιστές και σκακίστριες, αριθμός πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ, από επτά σωματεία της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, διεξήχθησαν στο Ξενοδοχείο "Παλίρροια" η διεύθυνση του οποία πολύ ευγενικά παραχώρησε δύο αίθουσες του ξενοδοχείου για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Οργανωτικά η διοργάνωση πήγε εξαιρετικά και η φιλοξενία των αθλητών άφησε άριστες εντυπώσεις σε όλους.

Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, ήταν η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης στις αρμόδιες υπηρεσίες, για ένταξη της ειδικότητας "Προπονητής Σκάκι" στις προσφερόμενες από το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Χαλκίδας για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο του 2008. Η πρωτοβουλία μας βρήκε αμέσως θετική ανταπόκριση από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) και, έτσι, φιλοδοξία μας είναι πλέον η στελέχωση τμημάτων προπόνησης σε όλη την Εύβοια με τους αποφοίτους της ειδικότητας.

Οι δραστηριότητες της Ακαδημίας, όμως, δε σταματούν εδώ. Η διοργάνωση της 2ης Επίδειξης Σιμουλτανέ, με τη συμμετοχή των δύο γκρανμαίτρ και πολυπρωταθλητών μας Στράτου Γρίβα και Άννας-Μαρίας Μπότσαρη, εντάσσεται στη μόνιμη προσπάθειά μας για διάδοση και ανάπτυξη του σκακιού στην Εύβοια, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρωτοβουλία της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας για εξεύρεση πόρων και τη συμμετοχή της εθνικής μας αποστολής, της οποίας  ηγήθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Γιώργος Τσουνής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νέων που διεξήχθη από 16 έως 25 Αυγούστου 2008 στην Τουρκία. Η διεξαγωγή της τελικής φάσης, με την συμμετοχή 12 ομάδων, του Πανελλήνιου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων 2008 στη Χαλκίδα, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια", στο διάστημα 10-12 Οκτωβρίου 2008 η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

 

Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας ήταν η διοργάνωση στη Χαλκίδα του διεθνούς τουρνουά “Ακρόπολις” 2009, του ιστορικότερου και παλαιότερου διεθνούς τουρνουά στη χώρα μας στο οποίο συμμετείχαν 177 σκακιστές από 27 χώρες. Το τουρνουά προέβαλε την πόλη της Χαλκίδας, την Εύβοια και την Ελλάδα γενικότερα καθώς την ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την προβολή του τουρνουά και τη ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων στο διαδίκτυο επισκέφθηκαν χιλιάδες φίλοι του σκακιού από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η συμμετοχή κορυφαίων σκακιστών κατέστησε, για περισσότερες από δέκα ημέρες, τη Χαλκίδα ως κέντρο της διεθνούς σκακιστικής επικαιρότητας με σχεδόν όλα τα διεθνή σκακιστικά sites (http://www.chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=9422) να φιλοξενούν ρεπορτάζ ή να αφιερώνουν άρθρα στη διοργάνωση.

 

Σε αγωνιστικό επίπεδο η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας είχε πολλές σημαντικές επιτυχίες τα δύο τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009 και το 2010 καθώς και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010 σήμανε και την άνοδο της ομάδας στη Α’ Εθνική Κατηγορία. Έτσι τον Ιούλιο του 2010 η Σ.Α. Χαλκίδας θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στα σαλόνια του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας που θα διεξαχθεί στο Περιστέρι. Στόχος εκεί είναι μια καλή εμφάνιση και η εξασφάλιση της παραμονής στη μεγάλη κατηγορία. Στην επίτευξη του στόχο αυτού σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρουν τα δύο μεγάλα αστέρια με τα οποία ενισχύθηκε η ομάδα. Ο λόγος για την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών και γκρανμαίτρ Αντοανέτα Στεφάνοβα από τη Βουλγαρία και τον Πρωταθλητή Γερμανίας και κορυφαίο γκρανμαίτρ Αρκάντι Νάιντιτς οι οποίοι αναμένεται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά την ομάδα.

 

Μεγάλη συνεισφορά στις επιτυχίες και την ανάπτυξη του σωματείου έχουν, φυσικά, και οι προπονητές της ομάδας. Οι έμπειροι προπονητές της Ακαδημίας με επικεφαλής τον γκρανμαίτρ και προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Γιάννη Νικολαΐδη διδάσκουν σκάκι σε περισσότερους από 200 μικρούς μαθητές αλλά και ενήλικες. Πέρα από τις επιτυχίες σε επίπεδο κορυφής η ανάπτυξη του σκακιστικού φυτωρίου από το οποίο θα προκύψουν οι μελλοντικοί αθλητές της ομάδας αλλά και οι νέοι φίλοι του σκακιού είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας.

 

Στα άμεσα πλάνα της Ακαδημίας, είναι η διοργάνωση ενός ακόμη διεθνούς τουρνουά με την ονομασία “Negroponte 2010” τον Αύγουστο του 2010 στη Χαλκίδα. Μετά την επιτυχία του περυσινού “Ακρόπολις” οι προσδοκίες αλλά και το ενδιαφέρον των φίλων του σκακιού για τη διοργάνωση είναι μεγάλο. Ήδη περισσότεροι από 50 γκρανμαίτρ έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο τουρνουά ενώ η σελίδα της διοργάνωσης δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό επισκέψεων σε καθημερινή βάση. Στόχος, για ακόμη μια φορά, της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας μέσα από αυτή τη διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση είναι η προβολή της Χαλκίδας και της Εύβοιας, η προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών αλλά και η διάδοση και η περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στην Εύβοια.

 

Στο ίδιο πνεύμα σχεδιάζεται ήδη για το Φθινόπωρο η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις του νομού μας με σκοπό την ανάπτυξη άλλα και διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος του σκακιού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ειδικά νέους και παιδιά.

 

 

ΣΚΟΠΟΙ

1. Η καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Σκακιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

2. Η ανάπτυξη των σωματικών και διανοητικών δυνατοτήτων των αθλητών του Σωματείου μέσω της καλλιέργειας πνεύματος ευγενούς άμιλλας για την συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις και ποικίλες αγωνιστικές δραστηριότητες, με κύριο μέλημα την διάπλαση ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων των αθλουμένων.

3. Η υποστήριξη, ανάπτυξη και προβολή της έρευνας γύρω από το ιστορικό-μυθολογικό πρόσωπο Παλαμήδη του κατά την παράδοση υιού του Ευβοέως βασιλιά Ναυπλίου, και του όποιου πνευματικού του έργου και κληροδοτήματος.

4. Η διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, ψυχαγωγικών, φιλανθρωπικών και οικολογικών εκδηλώσεων.

5. Η συγγραφή και έκδοση εντύπων.

6. Η προβολή των δραστηριοτήτων του Σωματείου μέσω του Διαδικτύου με πρωταρχικό αποδέκτη τον απανταχού Ελληνισμό.

7. Η προστασία, συντήρηση, μελέτη, έκθεση και διάδοση των άυλων πολιτιστικών αγαθών (εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις, προφορική ιστορία, λαϊκά δρώμενα, προφορικός λόγος κλπ) και των υλικών πολιτιστικών αγαθών (έργα τέχνης, συλλεκτικά ενδιαφέροντα κλπ).

Σπόνσορες